Entre les activitats més destacades en què treballa la Taula trobem l'organització , juntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, de jornades temàtiques i d'anàlisi dels mitjans de comunicació local, i l'edició trimestral de la publicació A Prop ! Comunicació , a més de conferències i seminaris.
Durant la celebració de la I Jornada “Comunicació Local i Ciutat del Coneixement” el 27 de gener del 2001 a Torre Jussana (seu del CMAB) es va presentar en societat la Taula de Comunicació. Una jornada on vam elaborar un manifest on exposàvem els reptes a assolir per millorar la comunicació de proximitat a la ciutat. Aquesta jornada va servir per fer un tempteig del panorama actual dels mitjans locals de Barcelona (premsa, ràdio, TV i Internet). D'aquí va sorgir el manifest amb les conclusions de les diferents taules rodones que van tenir lloc.
EXTRACTE DEL MANIFEST DE LA TAULA DE COMUNICACIÓ :
· És necessari que es normalitzi la situació de les televisions i de les ràdios de proximitat.
· Per potenciar la comunicació de proximitat s'ha de crear una estructura necessària de treball amb personal professional i remunerat.
· Hem de cercar un model de finançament adequat per als mitjans de comunicació locals.
· Cal sensibilitzar les institucions públiques i els estaments socials, polítics i econòmics .
El 9 de febrer del 2002, vam organitzar les II Jornades de Comunicació Local i Ciutat: “Premsa de barris a Barcelona” . Seguint la nostra línia d'organitzar debats sobre la comunicació de proximitat, vam coincidir amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, que també s'estava plantejant convocar una jornada sobre premsa escrita local, i vam decidir fer-la conjuntament. En aquesta ocasió analitzarem aspectes de la premsa de barris com ara la “Viabilitat i fórmules de finançament”, el “Treball en xarxa i sistemes de gestió” i la “Cohesió social i continguts”. Hi van participar els principals editors de publicacions locals de la ciutat, i va posar de manifest els diferents models de gestió d'aquestes capçaleres.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Taula de Comunicació vam organitzar el 23 de novembre del 2002 la “III Jornada de Comunicació Local i Ciutat: la ràdio dels barris” , que va tenir lloc a la seu del Col·legi de Periodistes. En aquesta ocasió, els temes de debat i reflexió giraran entorn a la ràdio local : la seva situació actual, la incertesa legal, les innovacions tecnològiques i models d'organització. A més, al 2002, la Taula de Comunicació juntament amb una vintena de mitjans de comunicació catalans es va sumar a l'Acord Ciutadà per una Barcelona lliure de Violència vers les Dones.
El 14 de febrer del 2004, es va dur a terme la “IV Jornada de Comunicació Local i Ciutat: Internet com a mitjà de proximitat” . La jornada va comptar amb la participació de professionals de l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació.
El 26 de maig del 2004, en el marc del Fòrum de les Cultures celebrat a Barcelona, davant d'un auditori de prop de mig centenar de persones, es va debatre el paper dels mitjans locals a l'estat espanyol. Josep Maria Villena, president de la Taula de Comunicació, va ser l'encarregat de moderar la sessió titulada: “Espais de comunicació i diversitat cultural” . El Diàleg “Comunicació i diversitat cultural” es va celebrar al Centre de Convencions Internacional de Barcelona del 24 al 27 de maig, i va comptar amb la presència de teòrics i de professionals de la comunicació que van presentar els resultats de les seves investigacions i experiències en la matèria. Els quatre eixos temàtics del Diàleg van estar la revisió de conceptes, les barreres, els accessos i les polítiques.
El 30 de novembre i 1 de desembre de 2006 es van celebrar les V Jornades de Comunicació Local i Ciutat, amb el títol Comunicació de proximitat als territoris de parla catalana . Van tenir lloc al Palau Robert de Barcelona, i van participar com a ponents els màxims representants dels principals sectors de la comunicació de proximitat a Catalunya: l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPC), l' Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), l' Associació Catalana de Premsa Gratuïta (ACPG), la Xarxa de Televisions Locals (XTVL), el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), l'Agència de Comunicació Local (COM), la Subdirecció General de Mitjans Audiovisuals de la Generalitat de Catalunya, Comunicàlia SA, l'Institut de la Comunicació de l'UAB (InCom), etc. També van comptar amb la presència de representants dels diferents territoris de parla catalana: País Valencià, Illes Balears, la Franja de Ponent, Andorra i Pirineus, i l'Alguer.